e bannerespaEΤΠΑ460X60e bannersEUERDF600X80

pencil

Workshops

Πενθήμερο Εργαστήριο Χοροθεραπείας // Εξερευνώντας τον Λαβύρινθο: Προς τα Μέσα και Προς τα Έξω
From Wednesday 19 April 2023
To Sunday 23 April 2023

ΛαβύρινθοςThis is a Dance-Movement Therapy workshop that will be taught in Greek.
If you would like to join but do not speak Greek please contact Aggeliki Bitziraki on (0030) 6972131847. 

Μία συνεργασία μεταξύ του Σώχωρο, της Casa Lucia και της Ακαδημίας Άνοιξης

Το σώμα και η κίνησή του.
Το σώμα είναι η υλική μας παρουσία και βρίσκεται σε διαρκή εσωτερική και εξωτερική κίνηση. Στη ζωή μας η κίνησή μας διαμορφώνεται απο περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, συναισθηματικούς παράγοντες κα. Εμείς, επίσης, εστιάζουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένες κινητικές δυνατότητες ενώ παραμερίζουμε άλλες. Συχνά σταματούμε να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε. Έτσι έχει δομηθεί ένας τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε, συνδεόμαστε με το περιβάλλον και τους άλλους αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μέσα στο σώμα μας υπάρχει όλη η μνήμη και η ιστορία μας, η προσωπική και η συλλογική. Έχει έναν δικό του τρόπο να μιλά για αυτά που το πονούν και για αυτά που επιθυμεί.

Ο λαβύρινθος.
Ο λαβύρινθος είναι ένας τόπος και ένα σύμβολο. Στο εργαστήριο θα τον εξερευνήσουμε μέσα απο το κινούμενο σώμα μας. Θα μας υποστηρίξει ως ένα ασφαλές δοχείο που προάγει την ενδοσκόπηση και την αυτο-ανακάλυψη. Θα τον χρησιμοποιήσουμε ως μεταφορά για το ταξίδι της ζωής και της μεταμόρφωσης.

Το πλαίσιο της ομάδας.

Σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, αποδοχής, σεβασμού και δημιουργικότητας θα δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να γίνει ένας πιο ελεύθερος αγωγός με τον εαυτό και τον κόσμο. Θα εστιάσουμε στη βιωματική εξερεύνηση πτυχών του εαυτού και των σχέσεων, στην ενεργή φυσική παρουσία και τις βαθιές συνδέσεις με το σώμα μας, στην αναγνώριση και διάνθιση της σχέσης με τον εαυτό και τους άλλους, στην υποστήριξη της αλληλεπίδρασης και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

Ο τρόπος δουλειάς στηρίζεται στη Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία μέσα στο πλαίσιο της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής Εμψύχωσης και Ψυχοθεραπείας (NDI) ενημερωμένη από την Polyvagal πρακτική στη θεραπεία του τραύματος. Η προσέγγιση είναι συνεπής και συστηματική ως προς τη δημιουργία συνθηκών ανθρώπινης σχέσης μέσα από θετική επικοινωνία, αποδοχής, ενσυναίσθηση, γνησιότητα, εμπιστοσύνη και συνεργασία επιδιώκοντας την ανάδυση, έκφραση και υλοποίηση των υπαρχόντων επιθυμιών των συμμετεχόντων. Η εστίαση θα είναι πάνω στη διαδικασία της προώθησης της προσωπικής ευημερίας και της ενθάρρυνσης για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που εμπλέκονται σε χώρους ψυχικής και σωματικής υγείας, τέχνης, εκπαίδευσης, φοιτητές και σε όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τον τρόπο που ζουν και κινούνται σε αυτόν τον κόσμο.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία χορού ή ομάδας ψυχοθεραπείας.

The Labyrinth Research Project.
Το εργαστήριο είναι κομμάτι του Ερευνητικής Εργασίας για τον Λαβύρινθο το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2014 εξερευνώντας τον Λαβύρινθο ως αρχέτυπο, εργαλείο θεραπευτικής δουλειάς και αφορμής δημιουργίας νοήματος αρχικά σε ομάδες προσωπικής ανάπτυξης. Το 2015-2016 ξεκινά μια δημιουργική συνεργασία με τη Μαρία Λάππα (εκπαιδεύτρια σωματικού θεάτρου, ηθοποιός και performer) όπου τον Οκτώβρη του 2016 πραγματοποιείται μια site specific perfomance “SOLE” στο φεστιβάλ Kapani Project στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούλιο του 2016 ο Λαβύρινθος ανοίγει στο Κέντρο Ολιστικής Εκπαίδευσης Πηλίου, Το Σπίτι των Κενταύρων, για τους ανθρώπους της κοινότητας αυτής σε συνεργασία με τη Νιόβη Σταυροπούλου (φωτογράφο και εικαστική θεραπεύτρια). Το 2016-2017 συνεχίζει η έρευνα κυρίως μέσα από την εμπειρία της ομάδας του εργαστηρίου Χοροθεραπείας με άξονα τον Λαβύρινθο στο Αβγό του Μουσικού Χωριού στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα συνεχίζεται μέσα από τη χρήση του Λαβυρίνθου στα πλαίσια προσωπικών ψυχοθεραπευτικών συναντήσεων. Το 2019-2020 το εβδομαδιαίο ετήσιο εργαστήριο Χοροθεραπείας « Εξερευνώντας τον Λαβύρινθο:προς τα μέσα και προς τα έξω» στο Σώχωρο (Θεσσαλονίκη) τον χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς, μεταφοράς και έμπνευσης. Το 2021 στο Σώχωρο προσφέρονται αυτοτελής συναντήσεις «Λαβύρινθος για Δύο» με επικεντρωμένη δουλειά σε ζευγάρια. Το 2023 στα πλαίσια ανοίγματος στη Φύση και στην Κοινότητα η έρευνα ταξιδεύει στην Κέρκυρα για ένα 5νθήμερο εργαστήριο στον εγκατεστημένο στο κήπο της
Casa Lucia Λαβύρινθο.

Λίγα λόγια για την συντονίστρια.
Η Αγγελική είναι ενεργή ψυχοθεραπεύτρια εκπαιδευμένη στη συστηματική και σε βάθος εμπλοκή του σώματος και της κίνησης στη θεραπευτική διαδικασία. Δουλεύει στον τομέα της ψυχικής υγείας τα τελευταία 15 χρόνια. Ο τρόπος που διευκολύνει την ομαδική διαδικασία ενσωματώνει οργανικά τις αρχές της Χοροκινητικής Ψυχοθεραπείας και της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής προσέγγισης. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές της ενημερώνονται από σύγχρονες σωματικά επικεντρωμένες έρευνες και πρακτικές πάνω στη θεραπεία του τραύματος. Η θεραπευτική της πρακτική σέβεται και συνδέει την λεκτική με την μη λεκτική (σωματική, εκφραστική, δημιουργική) επικοινωνία.

Λίγα λόγια για τις μεθόδους που υποστηρίζουν το εργαστήριο:

Η Χοροθεραπεία βασίζεται στην αρχή ότι το σώμα και το μυαλό είναι αδιαχώριστα και ότι η κίνηση και το συναίσθημα έχουν άρρηκτη και άμεση σχέση μεταξύ τους. Ο τρόπος που κινούμαστε αντικατοπτρίζει τι αισθανόμαστε, πώς σκεφτόμαστε και πώς έχουμε μάθει να σχετιζόμαστε. Μια αλλαγή στον τρόπο που κινούμαστε μπορεί να επηρεάσει το συναίσθημα και τη σκέψη, όπως μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Χοροθεραπείας, ο επίσημος ορισμός της Χοροθεραπείας είναι «η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο εμπλέκεται δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική του ολοκλήρωση». Απαραίτητη προϋπόθεση και αφετηρία της παραπάνω διαδικασίας είναι η δημιουργία μιας βαθιάς και υποστηρικτικής σχέσης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον άμεσα ενδιαφερόμενο.

Μαζί, πελάτης και θεραπευτής, επικεντρώνονται και δουλεύουν με τις αισθητικές, κιναισθητικές, κινητικές εκφράσεις και διαντιδράσεις καθώς και με τα θέματα που αναδύονται κατά τη θεραπευτική διαδικασία.

Η κίνηση είναι για τον θεραπευτή το μέσο με το οποίο έρχεται σε επαφή, κατανοεί και παρεμβαίνει σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του ατόμου ή της ομάδας. Η λεκτική επικοινωνία και ο αναστοχασμός αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συνάντησης, ωστόσο η απουσία τους δεν παρεμποδίζει την θεραπευτική πρακτική για ανθρώπους που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά.

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς των χοροθεραπευτών λαμβάνει χώρα σε δομές ψυχικής υγείας και ειδικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, η πρακτική παρέμβασή τους απευθύνεται σε ανθρώπους που βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες, που έχουν βιώσει τραύμα, που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές κ.α.

Έρευνες σχετικά με τα αποτελέσματα της παρέμβασης της Ψυχοθεραπείας μέσω Κίνησης και Χορού αναφέρουν ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης, κατανόηση της σύνδεσης της γνωστικής, συναισθηματικής και σωματικής εμπειρίας, ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της έκφρασης κ.α.

Κύριος στόχος της Ψυχοθεραπείας μέσω Κίνησης και Χορού είναι να υποστηρίξει άτομο και ομάδα, ενήλικες και παιδιά, να έρθουν σε επαφή ή να ξαναβρούν την αίσθηση της ολότητας.

Η Παρεμβαίνουσα Μη-Κατευθυντική Προσέγγιση Εμψύχωσης και Ψυχοθεραπείας στοχεύει στην κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης και στην προσωπική ανάπτυξη σε ψυχολογικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Μichel Lobrot, γάλλος καθηγητής και εμπνευστής της παιδαγωγικής/ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης βασίζει τη θεωρία της παρεμβαίνουσας μη κατευθυντικής μεθόδου σε διεργασίες ζωής, αγωγής και εκπαίδευσης, όσο και σε διεργασίες αντιμετώπισης δυσκολιών και ψυχοθεραπείας. Αφορά στην εφαρμογή μιας στάση ζωής που βασίζεται στο σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας του εαυτού και του άλλου, αποδεχόμενοι πλήρως την διαφορετικότητα.

Η διαδικασία στοχεύει στην αυτογνωσία, την ψυχική υγεία και την ανάπτυξη πιο ικανοποιητικών ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες. Οι συναντήσεις επικεντρώνονται και αναπτύσσονται γύρω από τις επιθυμίες των μελών της ομάδας και της υλοποίησής τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της παρεμβαίνουσας μη-κατευθυντικής μεθόδου:
• Εμπειρική: επιδιώκει τη μάθηση και την ανάπτυξη μέσα από τη βιωματική και συγκινησιακή εμπειρία
• Επικεντρωμένη στην επιθυμία: έχει σαν σημείο εκκίνησης και οδηγό την επιθυμία των ατόμων και της ομάδας
• Μη κατευθυντική: ακολουθεί τις αρχές της μη κατευθυντικότητας, ως προς τη στάση του εμψυχωτή και ως προς την κατεύθυνση και τους στόχους της ομάδας
• Παρεμβατική: προτείνει τρόπους και συνοδεύει τα άτομα στη διερεύνηση και υλοποίηση των επιθυμιών τους.

Ενδεικτικά, στις συναντήσεις μπορεί να αναδυθούν θέματα που αφορούν στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία, στην αυτοεκτίμηση, στην αυτοπεποίθηση, στο να μάθω να ακούω, στο δέσιμο της ομάδας, στην εξερεύνηση των ανθρώπινων-προσωπικών δυνατοτήτων, στην έκφραση, στη δημιουργικότητα, στη δυνατότητα επιλογής κα.

Χρήσιμες πληροφορίες :
* Κόστος συμμετοχής: 450 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή στις διαδικασίες της ομάδας, πλήρης διατροφή και διαμονή). Για τους διαμένοντες στην Κέρκυρα το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 330 ευρώ.
* Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
* Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: 15 Μαρτίου 2023
* Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
* Για πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε με την Αγγελική Μπιτζαράκη στο 6972131847.
* Για την κράτηση θέσης θα χρειαστεί προκαταβολή 50 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.
* Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων.
* Σε περίπτωση ακύρωσης από τη μεριά της οργάνωσης η προκαταβολή θα επιστραφεί.
* Μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες με διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.
* Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν την ετοιμότητα να δουλέψουν πάνω σε προσωπικό υλικό με τη συνοδεία της συντονίστριας.
* Περισσότερες πληροφορίες για την Αγγελική Μπιτζαράκη : www.tosohoro.com 

 

guestinn ecommerce2015 fodors 2011 casalucia-badge-fgo
Casa Lucia © 2021 - built by crossbow
MHTE:0829K122K328700 - Αριθμός Γνωστοποίησης 1162118